Mes naudojame slapukus siekdami pagerinti jūsų naršymo mūsų svetainėje patirtį, išanalizuoti mūsų svetainės srautą ir suprasti, iš kur ateina mūsų lankytojai. Susipažinti su privatumo ir slapukų politika galite čia.
Sutinku su būtinaisiais
Sutinku
Grįžti į tinklaraštį

Žodis ne žvirblis: Žinau, ką renku kviečia pasitikrinti, kaip merai įgyvendina pažadus

Žinau, ką renku | 2022-10-28

Likus mažiau nei metams iki naujų merų rinkimų, nešališkas politikos stebėsenos tinklas Žinau, ką renku kviečia patikrinti, ar prieš rinkimus duoti įsipareigojimai tampa realybe.


Šiandien startavusioje internetinėje platformoje www.zinaukarenku.lt pasiekiami politinės stebėsenos rezultatai iš daugiau nei pusės Lietuvos savivaldybių ir beveik 100 merų prieš rinkimus duotų pažadų. Puslapyje galima matyti savanorių, kurie atlieka stebėseną, (ne)vykdomo pažado proceso vertinimą bei platesnius komentarus, remiantis įvairiais savivaldybės planavimo dokumentais, mero atsakymais ar gyvu patikrinimu. Dar keletos savivaldybių stebėsenos rezultatai platformoje bus papildyti artimiausiu metu.  


Galima pasidžiaugti, jog iš stebimų savivaldybių nei vienas meras nesurinko 0 balų, tad iš esmės merai linksta įgyvendinti pažadus. Ketvirtadalis, arba 25 iš stebimų pažadų buvo įgyvendinti. Rekordininkais tapo Prienų meras įgyvendinęs visus 3 stebimus pažadus ir Klaipėdos miesto, Neringos, Varėnos, Rokiškio bei Šiaulių rajono merai, kurie yra įvykdę 2 iš 3 duotų pažadų. Keletas pažadų panašu jau nebus įgyvendinti, tai pripažino ir patys merai diskusijose apie jų pažadų įgyvendinimą, kurias organizavo tinklo savanoriai. Absoliuti dauguma pažadų - įtraukti į savivaldybių planavimo dokumentus arba pradėti įgyvendinti, tačiau kol kas pabaigti nebuvo.


„Daugiausiai susidomėjimo vietiniai politikai gauna prieš rinkimus, jiems praėjus dažnai pamirštame apie duotus įsipareigojimus. Norint atskaitingo politiko ir mes, rinkėjai, turime atsakingai žvelgti ir nuolat stebėti bei jiems priminti, kad žodis nėra žvirblis”, - sako stebėsenos proceso koordinatorė Rugilė Andrejevskytė.


Organizatoriai teigia, kad tai yra pirmas kartas, kai išbandomas politinės stebėsenos formatas, todėl reikia didelio įsitraukimo iš savivaldybių gyventojų. Kviečiama nebijoti puslapyje palikti savo komentarus apie įsipareigojimų vykdymą ir kartu stebėti merų (ne)atliekamus darbus! Tai galite padaryti puslapyje užsiregistravę naudojantis savo vardu bei elektroniniu paštu. 


Duomenys stebėsenai taip pat renkami diskusijų, į kurias kviečiami meras bei kiti valdančiosios koalicijos ir opozicijos atstovai, metu. Tokių diskusijų „Žinau, ką renku“ surengė jau 11 savivaldybių, jų įrašus rasite www.zinaukarenku.lt bei organizacijos Facebook paskyroje. 


Tose savivaldybėse, kur stebėsena kol kas nevykdoma „Žinau, ką renku“ kviečia prisijungti savanorius bei ruoštis artėjantiems merų rinkimams. Tapti tinklo savanoriu galima užpildžius anketą https://www.zinaukarenku.lt/tapk-savanoriu 


„Žinau, ką renku“ – nuo 2014 m. veikiantis nešališkas politikos stebėsenos tinklas, kuriame dalyvauja jauni žmonės iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių. Siekiame, kad Lietuvos politikai būtų atskaitingi rinkėjams, todėl skatiname piliečius sąmoningai dalyvauti viešajame gyvenime ne tik prieš rinkimus, bet ir po jų. Tinklo nariai - tai savanoriai, įsipareigoję laikytis nešališkumo principų. Politinės stebėsenos veiklos yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo lėšomis. 

 

Vartotojo autentifikacija

Mes turime įsitikinti, kad Jūs esate tikras vartotojas, dėl to paprašysime susikurti paskyrą.
Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Registruotis

Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Prisijungti

El. paštas
Slaptažodis
Dar neturi paskyros?
El. paštas: info@zinaukarenku.lt
Telefonas: +370 616 26 387

Būk pirmas ir sužinok naujausias aktualijas!

Pagaminta: Ad Fingers