Mes naudojame slapukus siekdami pagerinti jūsų naršymo mūsų svetainėje patirtį, išanalizuoti mūsų svetainės srautą ir suprasti, iš kur ateina mūsų lankytojai. Susipažinti su privatumo ir slapukų politika galite čia.
Sutinku su būtinaisiais
Sutinku
Grįžti į tinklaraštį

Kaip atrodo pirmieji žingsniai rinkimuose balsuojant iš užsienio?

Kotryna Giedrytė | 2024-04-09

Labas, mano vardas Kotryna, nors šį semestrą leidžiu studijuodama Hagoje, tačiau iš galvos neiškrenta rebusas, kaip reikės balsuoti artėjančiuose Prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose.


Tiesa tokia, kad gyvenimas nesisuka vien aplink rinkimų kalendorių ir gali būti, kad jų metu ir jūs būsite išvykę atostogauti, į komandiruotę, mokytis ar paprasčiausiai jau esate įleidę šaknis kitoje valstybėje. Rinkimai yra demokratiškos valstybės pagrindas ir noriu, kad mano balsas balsadėžes pasiektų net ir iš užsienio. Tad padėsiu ir pasidalinsiu savo žiniomis apie balsavimą iš užsienio.


Pradėdama skaityti apie balsavimą iš užsienio, pamačiau, jog tai padaryti nėra taip sunku. Tikiuosi, kad ši atmintinė padės sėkmingai dalyvauti rinkimuose esant svetur:

  1. Pirmas žingsnis, kurį atlikau - užsiregistravau. Aš šiais metais iš užsienio balsuosiu pirmą kartą, tačiau nesvarbu, ar jūs balsuosite pirmą ar jau dešimtąjį kartą iš užsienio, registruotis reikia iš naujo. Tai padaryti galite čia

  2. Registruojantis reikia pasirinkti, kuriuose rinkimuose balsuosite būdami užsienyje. Aš Lietuvoje nebūsiu Prezidento bei Europos Parlamento rinkimų metu, todėl tik juos ir pasirinkau, o jeigu reigistruojatės į Lietuvos Prezidento rinkimus būsite automatiškai įtrauktas ir į referendumo dėl dvigubos pilietybės išsaugojimo balsuojančiųjų sąrašus, todėl refendumui registruotis atskirai nereikia. Jeigu būsite užsienyje ir Seimo rinkimų metu, nepamirškite įtraukti ir juos pildydami registraciją.

  3. Atėjo laikas sprendimui - balsuoti diplomatinėje atstovybėje ar paštu. Tai priklauso nuo to, ar valstybėje, kurioje esate apsistoję, yra Lietuvos diplomatinė atstovybė, jeigu tokios nėra arba ji yra toli nuo miesto, kuriame gyvenate, galima balsuoti paštu. Man gyvas balsavimas ambasadoje yra patogus variantas, tačiau tai nebūtinai tiks kiekvienam rinkėjui. Sistemoje įvedę savo adresą, gausite artimiausią Lietuvos atstovybę, kurioje galėsite balsuoti paštu. Diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų, organizuojančių balsavimą sąrašą bei terminus registruotis balsavimui paštu, rasite čia

  4. Dabar svarbiausias žingsnis - veikti, nes dalies atstovybių registracija balsavimui paštu užsidaro jau balandžio 13 d.

    Kaip atrodo pirmieji žingsniai rinkimuose balsuojant iš užsienio?


Tokie žingsniai sėkmingo balsavimo užsienyje link, paprasčiau nei tikėjotės, ane? Aš jau užsiregstravau ir balsavimo datas įsirašiau į kalendorių. Tikiuosi jūs taip pat! O dabar lieka tik laukti „Žinau, ką renku” debatų (daugiau informacijos apie kandidatų į prezidentus debatus rasite čia), kurie tikrai padės suprasti savo 3 argumentus balsuojant! 

 

Vartotojo autentifikacija

Mes turime įsitikinti, kad Jūs esate tikras vartotojas, dėl to paprašysime susikurti paskyrą.
Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Registruotis

Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Prisijungti

El. paštas
Slaptažodis
Dar neturi paskyros?
El. paštas: info@zinaukarenku.lt
Telefonas: +370 616 26 387

Būk pirmas ir sužinok naujausias aktualijas!

Pagaminta: Ad Fingers