Mes naudojame slapukus siekdami pagerinti jūsų naršymo mūsų svetainėje patirtį, išanalizuoti mūsų svetainės srautą ir suprasti, iš kur ateina mūsų lankytojai. Susipažinti su privatumo ir slapukų politika galite čia.
Sutinku su būtinaisiais
Sutinku
Grįžti į tinklaraštį

Rinkimai jau už kampo: kaip atrodo kelias link balsadėžės?

Gabija Januškaitė | 2024-05-06
Sveiki! Esu Gabija Januškaitė, tinklo savanorė iš Druskininkų. Prasidėjus balsavimo karštinei noriu pasidalinti savo patirtimi, kaip raizgiau mazgą, siekdama išsiaiškinti, kaip balsuosiu ne tame mieste, iš kurio esu kilusi.

Kaip ir neretas jaunas žmogus, studijuoti ar dirbti persikėlęs į kitą miestą, pirmosios galimybės balsuoti sulaukiau ne Druskininkuose, bet Vilniuje. Suprantama, būdama ne tik politikos mokslų studentė, bet ir nemaža rinkimų proceso entuziastė (šį entuziazmą nustelbia nebent „Eurovizijos“ fanatizmas), kaip ir kur balsuosiu, suplanavau iš anksto. Pirmąją galimybę balsuoti turėjau praėjusiais metais, kai rinkome savivaldybių tarybas ir merus. Kadangi žinojau, kad balsuoti sekmadienį negalėsiu, pasirinkau balsuoti iš anksto. Tą padaryti beveik kiekvienuose rinkimuose galima paskutinį antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį prieš rinkiminį sekmadienį.

Balsavimas iš anksto tikrai nėra baisus – su kursioku balsavome Vilniaus savivaldybėje (o kelią iki balsadėžės teko parodyti ir dar keliems draugams): antradienio ryte eilėje prie balsadėžės laukti neteko, o pirmą kartą balsavę gavome ir LR Konstituciją! Antrą kartą balsuoti man, be abejonės, bus drąsiau, tačiau jei kyla klausimų apie balsavimą artėjančiuose Prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose, tikiuosi, mano patarimai padės rasti atsakymus.

Kadangi procesas gali pasirodyti kiek klampokas, pasidalinsiu keletu svarbiausių dalykų, žinotinų apie balsavimą prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės išsaugojimo (vyksiančiuose jau šį sekmadienį) bei birželį vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose. Tikiuosi, ši informacija padės rinkiminį maratoną sklandžiai, net jei balsuosite kitoje savivaldybėje, nei deklaruota jūsų gyvenamoji vieta:

Prezidento (vyksiančiuose gegužės 12 d.) ir Europos Parlamento (vyksiančiuose birželio 9 d.) rinkimuose galima balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje. Tai reiškia, kad net ir mėgaudamiesi artėjančia vasara, neturite grįžti į savo miestą balsuoti – gegužės 12 d. ir birželio 9 d. balsuoti galite ten, kur jums patogiausia.


Vis dėlto, jei žinote, kad gegužės 12 d. ir birželio 9 d. balsuoti negalėsite (dirbsite ar mėgausitės saule Kretoje), balsuoti galima iš anksto, o tą padaryti galite bet kurios Lietuvos savivaldybės pastate arba išankstinio balsavimo vietose. Prezidento rinkimuose iš anksto balsuoti bus galima gegužės 7, 8 ir 9 dienomis, Europos parlamento rinkimuose – birželio 4-6 dienomis.



Taigi, gal ir ne toks ir painus tas balsavimas? Tačiau sužinojus, kur rinkti, reikia sužinoti, ir renkame, o čia geriausias pagalbininkas – „Žinau, ką renku“! Ar jau matei kandidatų į Prezidentus debatus, o ar pasižymėjai Europos Parlamento debatų datas kalendoriuje?
 

Vartotojo autentifikacija

Mes turime įsitikinti, kad Jūs esate tikras vartotojas, dėl to paprašysime susikurti paskyrą.

Prisijungti su:

Google
Su el. paštu
Jau turi paskyrą?

Registruotis

Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Prisijungti

El. paštas
Slaptažodis
Dar neturi paskyros?
El. paštas: info@zinaukarenku.lt
Telefonas: +370 616 26 387

Būk pirmas ir sužinok naujausias aktualijas!

Pagaminta: Ad Fingers