Mes naudojame slapukus siekdami pagerinti jūsų naršymo mūsų svetainėje patirtį, išanalizuoti mūsų svetainės srautą ir suprasti, iš kur ateina mūsų lankytojai. Susipažinti su privatumo ir slapukų politika galite čia.
Sutinku su būtinaisiais
Sutinku
Grįžti į tinklaraštį

Populiariausi kandidatų į merus pažadai — daugiau bendravimo ir asfaltuotų gatvių

Žinau, ką renku | 2019-03-19

Vasario 5–8 dienomis penkiose savivaldybėse — Jonavos, Kretingos, Rokiškio, Kalvarijos ir Kauno rajono — politikos stebėsenos tinklo Žinau, ką renku savanoriai surengė pirmuosius iš 58 debatus tarp kandidatų į merus. Skaičiuojama, kad debatuose apsilankė per pusę tūkstančio, o virtualiai stebėjo apie 15 tūkstančių rinkėjų.

 

Populiariausi pirmosios debatų savaitės kandidatų pažadai: gerinti infrastruktūrą, didinti investicijas ir labiau įtraukti gyventojus į vietos valdymą. Debatuose dalyvavo 34 šių savivaldybių kandidatai, 5 kandidatai debatuose dalyvauti atsisakė: Dalia Martišauskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Dangiras Samalius (Tėvynės sąjunga — Lietuvos krikščionys demokratai), Robertas Baltrūnas (Partija Tvarka ir teisingumas/išsikėlė pats) ir Virginijus Domarkas bei Valerijus Makūnas (Lietuvos socialdemokratų partija).

 

Jonavoje svarbiausia — aplinkkelis, investicijos ir atviresnė savivalda

 

Vasario 5 d. vykusiuose Jonavos rajono savivaldybės kandidatų į merus debatuose susitiko visi kandidatai. Net trys — Gintas Jasiulionis (TS-LKD), Mindaugas Sinkevičius (LSDP) ir Saulius Jakimavičius (Darbo partija) — rinkėjams žadėjo nutiesti aplinkkelį, šie kandidatai kartu su Egidijumi Sinkevičiumi (Visuomeninis rinkimų komitetas „Su Sinkevičiumi ir Osausku“) akcentavo ir ekonominio rajono gyvybingumo svarbą, Laisvosios ekonominės zonos steigimą. Arvydas Gasys (LVŽS) žadėjo nemokamas vietas vaikų darželiuose, Dovilė Lileikienė (Lietuvos žaliųjų partija) — didesnį savivaldybės atvirumą, o Alina Batulevičienė (LRLS) — dalyvaujamąjį biudžetą.

 

Jonavos kandidatų pažadų įrašą rasite čia, o pilną debatų įrašą čia.

 

Kretingoje kandidatų prioritetai — gatvių asfaltavimas, fasadų atnaujinimas ir šeimos parkas

 

Kretingoje debatuose nedalyvavo trys kandidatai į merus: dėl asmeninių priežasčių nedalyvavo Dalia Martišauskienė (LVŽS) ir Virginijus Domarkas (LSDP), o TS-LKD atstovas Dangiras Samalius pranešė, kad dalyvaus asmeniniame susitikime su rinkėjais ir šį susitikimą su visuomene praleis. Diskusijoje dalyvavę kandidatai labiausiai akcentavo infrastruktūros gerinimą. Du iš dalyvavusių kandidatų — Vytautas Ročys (Darbo partija) ir Danutė Skruibienė (LRLS) — svarbiausiais darbais įvardijo gatvių asfaltavimą, Antano Kalniaus (Visuomeninis rinkimų komitetas „Kretingos kraštas“) pažadas rinkėjams — fasadų tvarkymas, o Jolitos Vaickienės (Partija Tvarka ir teisingumas) — miesto parko, skirto šeimoms, kūrimas.

 

Dalyvavusių Kretingos kandidatų pažadų įrašą rasite čia, o pilną debatų įrašą čia.

 

 

Rokiškyje žadama daugiau stabilumo ir investicijų į švietimą

 

Vasario 6 d. Rokiškio savivaldybės kandidatų į merus debatuose dalyvavo beveik visi kandidatai — dėl ligos nepasirodė tik Robertas Baltrūnas (Tvarka ir teisingumas). Visi dalyviai akcentavo sklandesnį, ramesnį ir vieningą savivaldos darbą, nepolitizuotus konkursus ir įdarbinimą pagal kompetenciją, o ne priklausomybę partijai. Skaidresnę savivaldą žadėjo Ramūnas Godeliauskas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningi su Ramūnu Godeliausku“) ir Valius Kazlauskas (Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), o Antanas Vagonis (Visuomeninis rinkimų komitetas „Antano Vagonio komitetas“) siūlėsi visą tarybą „uždegti vienam tikslui”. Andrius Burnickas (TS-LKD) tarp prioritetų įvardijo didėjantį finansavimą švietimo įstaigoms, Dalia Lūžienė — Malijonienė (LVŽS) didesnį finansavimą neformaliajam ugdymui. Tadas Barauskas (LSPD) žadėjo išsaugoti Rokiškio rajono ligoninę ir priešintis Vyriausybės planams ją uždaryti.

 

Rokiškio kandidatų pažadų įrašą rasite čia, o pilną debatų įrašą čia.

 

 

Kalvarijoje nuo dviračių takų iki pažadų tęsti pradėtus darbus

 

Vasario 8 d. Kalvarijos savivaldybės kandidatų į merus debatuose dalyvavo visi kandidatai. Čia stebino kandidatų pažadų gausa ir įvairovė: nuo savivaldybės audito (Evaldas Ulevičius (LVŽS/išsikėlė pats)), optimizuotų švietimo įstaigų (Kęstutis Bagdanavičius (LRLS)), mažesnių šilumos kainų ir dviračių tako Kalvarija-Jungėnai (Antanas Burinskas (Darbo partija)), iki palankesnių sąlygų verslui (Valdas Aleknavičius (TS-LKD)), daugiabučių renovacijos ir Kalvarijos ligoninės palaikymo (Vincas Plikaitis (Tvarka ir teisingumas)). Tiesa, ne visiems kandidatams pavyko duoti konkrečių įsipareigojimų — ne iš vieno kandidato lūpų debatuose skambėjo ir tokie neįpareigojantys pažadai kaip: „tęsti pradėtus darbus”, o Laimutės Misiukevičienės (LSDP) vieninteliu pažadu tapo „ baigti pradėtus darbus ir taisyti strategiją, kurioje bus numatyta daug, įvairių darbų”.

 

Kalvarijos kandidatų pažadų įrašą rasite čia, o pilną debatų įrašą čia: 1 dalis, 2 dalis, 3 dalis.

 

 

Kauno rajone skaidrumo ir viešumo pažadai, o meras debatus iškeitė į labdaros vakarą

 

Kauno rajono debatuose vasario 8 d. dalyvavo 5 iš 6 kandidatų. Dabartinis Kauno rajono meras Valerijus Makūnas (LSPD) prieš debatus nurodė turintis planų, tačiau oficialioje darbotvarkėje, kuri vėliau buvo pašalinta, tuo laiku nieko suplanuota nebuvo. Paaiškėjo, kad tuo pačiu metu vyko jo žmonos Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos fondo renginys, kuriame jis ir buvo pastebėtas, tačiau šios priežasties kandidatas į merus nenurodė debatus organizavusiems savanoriams.

Debatuose dalyvavusių kandidatų dažniausiai kartotas pažadas didinti skaidrumą ir viešumą, — tokį įsipareigojimą davė Justinas Urbanavičius (TS-LKD), Aušra Degutytė (Darbo partija) ir Jūratė Truncienė (LVŽS). Bendradarbiavimą akcentavo ir Kęstutis Markevičius (Tvarka ir teisingumas) pažadėjęs ne tik valdyti, bet ir „tarnauti”. Vienas kandidatų — Gintautas Krilavičius (LRLS) — akcentavo savivaldybės paslaugų modernizavimą.

 

Kauno rajono kandidatų pažadų įrašą rasite čia, o pilną debatų įrašą čia.

 

Debatų nuotraukos: https://www.facebook.com/pg/zinaukarenku/photos/?tab=albums

 

 

Debatai tarp kandidatų į merus — visoje Lietuvoje

 

Vasario 5–27 dienomis 58 Lietuvos savivaldybėse organizuojami debatai tarp kandidatų į merus, kuriuose kviečiame ne tik pasiklausyti, bet ir užduoti kandidatams klausimus tiesiogiai. Iniciatyva yra nešališka, todėl debatuose kviečiami dalyvauti visi savivaldybės kandidatai į merus. Debatus moderuos per 30 žurnalistų, kurie užtikrins, kad diskusijos būtų profesionalios, o kandidatai neišsisuktų nuo konkrečių atsakymų į klausimus.

 

Informacijos apie debatus savo savivaldybėje ieškokite https://www.zinaukarenku.lt/Rinkimai2019/ ir Facebook puslapyje https://www.facebook.com/zinaukarenku/events

Bendrauti su politikais taip pat kviečiame ir virtualioje platformoje www.zinaukarenku.lt. Čia rasite visus savo savivaldybės kandidatus į merus, kuriems galite ne tik patys užduoti klausimus, bet ir susipažinti su kandidatų atsakymais į kitų lankytojų klausimus. Visi užduoti klausimai ir pateikti atsakymai bus saugomi ir skelbiami viešai.

Į II rinkimų turą kovo 17 d. patekę kandidatai į merus bus pakviesti susirungti II turo debatuose, kurie vyks kovo 4–13 dienomis.

 

Žinau, ką renku veikla po rinkimų nesibaigs — debatuose išsakyti pažadai ir atsakymai pateikti internetinėje platformoje www.zinaukarenku.lt bus vieši, o iniciatyvos komanda stebės, kaip įgyvendinami priešrinkiminiai politikų įsipareigojimai.

 

„Žinau, ką renku“ — nuo 2014 m. veikiantis nešališkas politikos stebėsenos tinklas, kuriame dalyvauja jauni žmonės iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių. Siekiame, kad Lietuvos politikai būtų atskaitingi rinkėjams, todėl skatiname piliečius sąmoningai dalyvauti viešajame gyvenime ne tik prieš rinkimus, bet ir po jų. Tinklo nariai — tai savanoriai, įsipareigoję laikytis nešališkumo principų. Prie iniciatyvos veiklos prisidėti galite www.patreon.com/zinaukarenku

Vartotojo autentifikacija

Mes turime įsitikinti, kad Jūs esate tikras vartotojas, dėl to paprašysime susikurti paskyrą.
Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Registruotis

Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Prisijungti

El. paštas
Slaptažodis
Dar neturi paskyros?
El. paštas: info@zinaukarenku.lt
Telefonas: +370 616 26 387

Būk pirmas ir sužinok naujausias aktualijas!

Pagaminta: Ad Fingers