Mes naudojame slapukus siekdami pagerinti jūsų naršymo mūsų svetainėje patirtį, išanalizuoti mūsų svetainės srautą ir suprasti, iš kur ateina mūsų lankytojai. Susipažinti su privatumo ir slapukų politika galite čia.
Sutinku su būtinaisiais
Sutinku
Grįžti į tinklaraštį

Pirmą kartą balsuosiu Seimo rinkimuose – ką turėčiau žinoti?

Konstancija Kėvišaitė | 2024-10-10

Jau keletą mėnesių Lietuvos žiniasklaidoje vis girdimos įžvalgos apie artėjančius Seimo rinkimus, močiutės ir seneliai vis dažniau įsijungia nacionalinį transliuotoją, tėvai, susėdę prie bendro stalo, pradeda parengiamuosius šeimos debatus tema kur, kada, už ką ir kodėl balsuosi?. Savaime suprantama, kad žmogui, tokiam kaip man, – pirmą kartą balsuosiančiam Seimo rinkimuose – iškyla šimtas ir vienas klausimas. Ar mano balsas kažką nulems? Kaip nuspręsti, už ką balsuoti? Kur ateiti?


Aš – Konstancija, „Žinau, ką renku“ savanorė iš Mažeikių ir Seimo rinkimuose balsuosiu pirmą kartą. Noriu atsakyti į Tau tikriausiai kylančius klausimus bei išsklaidyti abejones, todėl viską išsiaiškinkime kartu ir susiraskim tiesiausią kelią iki balsadėžės.


Kodėl balsuoti yra svarbu?


Dėl balsavimo teisės kovota daugelį amžių, todėl iššvaistyti šią nuostabią galimybę ir neprisidėti prie demokratijos kūrimo būtų tas pats kaip atsisakyti pasiūlymo keturis metus žiūrėti Netflix’ą nemokamai. Balsavimo teisę suprantu kaip kvietimą išsakyti savo nuomonę ir kartu su kitais balso teisę turinčiais gyventojais nuspręsti, kokia kryptimi Lietuva judės ateinančius ketverius metus. 

Dažnai esame susidarę klaidingą nuomonę, jog vienas balsas nieko nepakeis. Galbūt vienas ir nepakeis, bet balsuoti eis mano šeima, mano draugai, mano pradinių klasių simpatija. Visi kartu kažką nuspręsime – kiekvienas pasirinksime kandidatą, kurio idėjomis tikime ir pasitikime. Be to, Lietuvoje yra buvęs ne vienas atvejis, kai rinkimų laimėtoją nulemė vos keli balsai.


Kaip vyksta Seimo rinkimai?


Per Seimo rinkimus renkame 141 Seimo narius keturiems metams, o rinkėjai balsuoja už partijas bei atskirus kandidatus rinkimų apygardose. Smulkiau jos skirstomos į vienmandates ir daugiamandates. Vienmandatėse apygardose išrenkamas 71 Seimo narys o daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrenkama 70 Seimo narių

Atvykusi į rinkimus gausiu du biuletenius: vienas bus skirtas vienmandatės apygardos balsavimui, o kitas – kandidatų sąrašui daugiamandatėje apygardoje. 


Detalesnį paaiškinimą apie Seimo rinkimų sistemą galite rasti savanorės Aistės įraše čia: https://zinaukarenku.lt/blog/41-seimo-rinkimai-kam-ir-kaip-pjaustysime-pyraga-spalio-13-diena 


Kaip pasirinkti, už ką balsuoti?


Nors sprendimas, už ką balsuoti, gali greitai tapti didžiausiu galvos skausmu, nėra ko bijoti! Manau, jog svarbiausia yra išsirinkti kandidatą, kurio vertybės sutampa su manosiomis. Prieš išsirinkdama kandidatą vienmandatėje apygardoje ir partiją, kurios kandidatus reitinguosiu daugiamandatėje, perskaičiau daugiau apie jų rinkimines kampanijas ir išsiaiškinau, kokios pozicijos jie laikosi  man svarbiais klausimais, pavyzdžiui, kaip ir kokias problemas jie nori spręsti aplinkosaugos, švietimo ir socialinės gerovės srityse. Vienintelis būdas sužinoti, kas vertas mano balso, yra domintis, skaitant ir iš anksto pasiruošiant. Susistemintą informaciją apie kiekvieną kandidatą galite rasti „Žinau, ką renku“ puslapyje. Čia gali pasižiūrėti kaip kandidatai Tavo vienmandatėje apygardoje atsakinėja į rinkėjų užduotus klausimus. Man tai tikrai padėjo geriau suprasti, kokioms idėjoms jie atstovauja.


Paminėjau reitingavimą – kas tai? Visa reitingavo esmė slypi paprastame koncepte – kuo daugiau kandidatas gaus pirmumo balsų iš rinkėjų, tuo aukštesnėje kandidatų sąrašo vietoje jis atsiras. Reitinguoti galiu bet kurį politinės partijos kandidatų sąrašo kandidatą prieš tai biuletenyje pažymėjusi pasirinktą partiją. Net jei ir nesuteiksiu nei vieno pirmumo balso, mano biuletenis vis tiek bus galiojantis. Tokiu atveju, išreikšiu palaikymą partijos jau sudaryto sąrašo eiliškumui.


Kaip pasiruošti balsavimui?


Pirmas žingsnis – susipažįstu su rinkimų informacija, patikrinu savo rinkimų apygardą internete, kad žinočiau, kur turiu ateiti balsuoti. Tai galiu padaryti „Žinau, ką renku“ interneto puslapyje. Taip pat kalendoriuje raudonai apsibraukiu spalio 13-ą dieną, užmaišau tešlą pyragui, nes pirmieji rinkimai – šventė!

Antras žingsnis - įsitikinu, jog galėsiu balsuoti lemiamą dieną gimtinėje, kur dekaruota mano gyvenamoji vieta. Jei ne – daugiau apie išankstinį balsavimą savo savivaldybėje gali rasti čia. Išankstinis balsavimas vyksta spalio 8-10 dienomis.

Trečias žingsnis – patikrinu ir išverčiu visas kelnių kišenes, kol jų dar neįdėjau skalbti, nes balso teisei įtvirtinti man prireiks asmens dokumento: paso, asmens tapatybės kortelės, vairuotojo pažymėjimo ar kito dokumento su asmens nuotrauka ir asmens kodu. 


Įvykdžiusi visus šiuos žingsnius, galiu pradėti žygį į balsavimo vietą.


Mano lūkesčiai ir atsakomybė


Balsavimas yra ne tik teisė, bet ir atsakomybė. Tikiu, kad mano balsas gali daryti įtaką Lietuvos valdymui, todėl kviečiu visus, turinčius teisę balsuoti, aktyviai dalyvauti rinkimuose. Pirmą kartą balsuoju, tačiau ne pirmą kartą iš visos širdies tikiu, jog aktyviai dalyvaudami valstybės valdyme ir pasinaudodami balso teise galime kurti gražesnę ir šviesesnę Lietuvos ateitį.

 

Vartotojo autentifikacija

Mes turime įsitikinti, kad Jūs esate tikras vartotojas, dėl to paprašysime susikurti paskyrą.

Prisijungti su:

Google
Su el. paštu
Jau turi paskyrą?

Registruotis

Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Prisijungti

El. paštas
Slaptažodis
Dar neturi paskyros?
El. paštas: info@zinaukarenku.lt
Telefonas: +370 616 26 387

Būk pirmas ir sužinok naujausias aktualijas!

Pagaminta: Ad Fingers