Mes naudojame slapukus siekdami pagerinti jūsų naršymo mūsų svetainėje patirtį, išanalizuoti mūsų svetainės srautą ir suprasti, iš kur ateina mūsų lankytojai. Susipažinti su privatumo ir slapukų politika galite čia.
Sutinku su būtinaisiais
Sutinku
Grįžti į tinklaraštį

Mūšis dėl Zanavykų: ar rinkėjams dar svarbi Konstitucija?

Indrė Žebrauskaitė | 2019-03-25

„Gėda”,- sakė Seimo pirmininkas tūkstantinei miniai po to, kai parlamentui pritrūko drąsos išmesti priesaiką sulaužiusį kolegą. „Gėda”,- sekmadienį gali tekti ištarti ir beveik 22 tūkstančiams zanavykų, kurie prie balsadėžių neatėjo dar pirmame ture.

 

Po to, kai Konstitucinis teismas (KT) pripažino, kad nuslėpdamas savo ryšius su buvusiu KGB agentu Seimo narys Mindaugas Bastys sulaužė duotą priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, Seime neužteko balsų apkaltos keliu jį pašalinti. Tai sukėlė didžiulį pasipiktinimą visuomenėje ir prieš pat tūkstantiniai miniai susirenkant prie Seimo, M.Bastys iš jo pasitraukė pats.

 

Tačiau nei KT išvada, nei Seimo pirmininko kartu su minia skanduota „gėda” nesutrukdė M.Basčiui ne tik dar kartą dalyvauti rinkimuose Zanavykų apygardoje, bet ir patekti į antrąjį jų turą. Vos trečdalis apygardos rinkėjų atėjo prie balsadėžių. Vos 1806 rinkėjai savo balsą atidavė už priesaiką sulaužiusį ir prieš valstybės interesus veikusį kandidatą. Ir tiek gali užtekti, kad Seimo pirmininkui ir mums visiems dar kartą tektų skanduoti „gėda”.

 

Pirmajame rinkimų ture trečias likęs LVŽS kandidatas, Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys savo rinkėjus paragino palaikyti konservatorių kandidatę Ireną Haase, o M.Basčiui pasiūlė pačiam pasitraukti iš tolimesnės kovos. Tuo tarpu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas savo Facebook paskyroje ragino visus Zanavykų apygardos rinkėjus aktyviai dalyvauti rinkimuose ir balsuoti PRIEŠ M.Bastį. „Esu tikras, jei žmonės ateis balsuoti, jie pasirinks teisingai, jei bus abejingi — turėsime bėdą”,- rašė NSGK pirmininkas. „Gerbiami rinkėjai, nesiųskite mums Mindaugo Basčio į Seimą”, — „“Žinių radijuje” į rinkėjus kreipėsi Seimo pirmininkas. Viktoras Pranckietis pripažino, kad priimti priesaiką iš ją vieną kartą jau sulaužiusio Seimo nario jam būtų labai sunku.

 

Po tokių buvusių kolegų pasisakymų, atrodytų, kandidatas nebeturėtų matyti galimybės dirbti Seime. Tačiau M.Basčio tai negąsdina: „Mano sąjungininkai — rinkėjai”, — sako jis, neabejodamas, kad ras bendrą kalbą net ir su griežtai prieš jį pasisakiusiais parlamentarais.

 

Vis dėlto, nepaisydami KT išvadų, NSGK tyrimo ir daugybės politikų bei visuomenininkų pasisakymų, šakiškiai M.Bastį mato, kaip savą kandidatą, kraštietį, galintį juos tinkamiausiai atstovauti Seime. Jau ne pirmai kadencijai Zanavykuose išrenkamas M.Bastys savo galimybėmis neabejoja ir pats.

 

Reikia pripažinti, kad nei kandidatų gausa, nei žinomais vardais pakartotiniai rinkimai nepasižymėjo. Nors dėmesio žiniasklaidoje sulaukė turbūt daugiau nei bet kurie kiti pakartotiniai rinkimai, tačiau kandidatai rinkėjų pažadais nelepina, o pastarųjų aktyvumas džiugina nebent balsus skaičiuoti turinčias apylinkių komisijas. Mažiau nei trečdalis zanavykų išreiškė savo valią, rinkdami atstovą ne tik sau, bet ir mums visiems.

 

Tuo tarpu TS-LKD kandidatė I.Haase jau spėjo tapti interneto „žvaigžde” sparnuotu pasisakymu apie galimybę vienos lyties asmenims sudaryti santuoką tik tuo atveju, jei… vienas iš jų pasikeistų lytį. Tokios kandidatės pažiūros netruko sulaukti dėmesio ir iš valdančiųjų — Agnė Širinskienė viešai sukritikavo tokią „net liberalams pernelyg liberalią” idėją. Tiesa, tame pačiame įraše „valstietė” teigė neįsivaizduojanti darbo Seime su M.Basčiu. Ji, kaip ir LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis, neišreiškė palaikymo nei vienam kandidatui, tačiau neslėpė, kad bendro darbo Seime su priesaiką sulaužiusiu M.Basčiu neįsivaizduoja.

 

Tenka pripažinti, kad pasirinkimas laukia nelengvas. Nors I.Haase savo garsųjį pasisakymą pakomentavo kaip ironizuotą esamo teisinio reguliavimo pašiepimą (juk tos pačios lyties asmenims sudaryti santuoką draudžiama, tačiau pasikeitus lytį problema „išnyksta“), visgi jos pasisakymai zanavykų nežavi — net ir ištikimiausi konservatorių rinkėjai neužtikrintai braukia kryžiuką ties kandidatės pavarde.

 

Priešrinkiminiuose debatuose nei I. Haase, nei M. Bastys neskubėjo dalinti pažadų ir brėžti savo darbo Seime tikslų. TS-LKD kandidatė teigė, kad pažadų tuščiai nedalina, ir apskritai nemėgsta šio žodžio. Tačiau į debatus susirinkusius zanavykus patikino, jog yra bendruomenės žmogus, tad tikrai dirbs dėl jų, ir tą darys kartu su krašto savivaldybių merais. Tiesa, vieną pažadą rinkėjams I. Haase vis tik davė — tai ligoninės išsaugojimas. Galėtų pasirodyti ironiška, tačiau M. Bastys rinkėjams pažadėjo, jog vadovaudamasis Konstitucija tinkamai jiems atstovaus ir spręs Zanavykų krašto problemas kaip tą darė iki tol. Tačiau nei jau nuveiktų, nei planuojamų konkrečių darbų neįvardijo.

 

 

Bet visgi, sekmadienį laukiantis pasirinkimas — jau nebe vertybinis, o jo kaina — ne tik vieta Seimo salėje, o mūsų visų valstybės interesai ir ateitis. Tad rugsėjo 30 d. Zanavykuose rinkėjams teks rinktis tarp lytį keisti siūlančios konservatorės ir priesaiką valstybei sulaužiusio, Konstituciją šiurkščiai pažeidusio ir NSGK pripažinto keliančio grėsmę nacionaliniam saugumui kandidato. „Aš iš Seimo išėjau pakelta galva”,- sakė M.Bastys rinkiminiuose debatuose. Ir panašu, kad ne tik išėjo, bet ir labai norėtų grįžti taip pat — pakelta galva, negirdėdamas jam švilpiančios minios.

 

Antrasis Seimo rinkimų turas Zanavykų apygardoje vyks rugsėjo 30 d. Balsavimas iš anksto Šakių rajono, Kauno rajono ir Vilkaviškio rajono savivaldybėse, apskričių centriniuose paštuose jų darbo valandomis rugsėjo 26 ir 27 dienomis. Daugiau: vrk.lt

 

Tekstą parengė „Žinau, ką renku“ — politikos stebėsenos tinklas, nuo 2014 m. vykdantis politikos stebėseną. Tinklas rengia politinius debatus ir diskusijas visoje Lietuvoje, o platformoje www.zinaukarenku.lt suteikia galimybę tiesiogiai bendrauti su politikais bei stebėti jų veiklą.

Vartotojo autentifikacija

Mes turime įsitikinti, kad Jūs esate tikras vartotojas, dėl to paprašysime susikurti paskyrą.
Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Registruotis

Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Prisijungti

El. paštas
Slaptažodis
Dar neturi paskyros?
El. paštas: info@zinaukarenku.lt
Telefonas: +370 616 26 387

Būk pirmas ir sužinok naujausias aktualijas!

Pagaminta: Ad Fingers