Mes naudojame slapukus siekdami pagerinti jūsų naršymo mūsų svetainėje patirtį, išanalizuoti mūsų svetainės srautą ir suprasti, iš kur ateina mūsų lankytojai. Susipažinti su privatumo ir slapukų politika galite čia.
Sutinku su būtinaisiais
Sutinku
Grįžti į tinklaraštį

II rinkimų turas lemiamas? Kandidatams taip neatrodo – apygardos, kuriose Žinau, ką renku debatai neįvyks

Žinau, ką renku | 2020-10-16

Pirmajame Seimo rinkimų ture džiaugėmės nemažu rinkėjų aktyvumu - jų iš viso atėjo daugiau nei 47% ir jau antrus Seimo rinkimus iš eilės rekordiškai daug, net 38,7% jaunimo. Tiesa, buvo išrinkta tik dalis Seimo, o dar beveik pusė paaiškės II rinkimų ture. Tačiau dalis politikų panašu jau susitaikė su rinkimų rezultatu ir nebemato poreikio diskutuoti su rinkėjais - net 15 apygardų jaunimo iniciatyvos Žinau, ką renku debatai neįvyks kandidatams atsisakius dalyvauti debatuose.


 

Nemažas pirmojo Seimo rinkimų turo aktyvumas nestebina - visą rudenį netrūko debatų - jų vien jaunimo iniciatyvos Žinau, ką renku savanoriai suorganizavo 70 - visose Lietuvoje esančiose vienmandatėse apygardose, kurie nepaisant pandemijos sutraukė beveik 3000 žiūrovų į sales ir 150 000 prie ekranų. Tačiau būtent lemiamas antrasis Seimo rinkimų turas pasižymi kur kas mažesniu rinkėjų susidomėjimu. Štai 2016 m. antrajame ture balsavo kiek daugiau nei 37% visų amžiaus grupių ir vos 24% jaunų rinkėjų. 

 

“Prieš pirmąjį rinkimų turą nemažai diskutuota apie debatus ir jų kokybę. Ne vienas pastebėjo, kad didžiausias jų trūkumas - pernelyg didelis kiekis dalyvaujančių kandidatų. Tikime, kad būtent II rinkimų turo debatai, kai lieka tik du daugiausiai palaikymo sulaukę politikai, galima ne tik geriau įvertinti jų stipriąsias ir silpnąsias puses, bet kokybiškai ir giliai diskutuoti, atsakyti į gausybę rinkėjų klausimų, o svarbiausia - suprasti abiejų kandidatų ateities vizijas. Tik aktyviai diskutuodami ir kalbėdami apie rinkimus galime tikėtis didesnio rinkėjų aktyvumo ir sąmoningumo II ture. Būtent to tikėjomės antro turo debatuose. Tačiau panašu, kad politikų populiariausia komunikacijos forma išlieka kalbėti ant bačkos, be kitų nuomonių - sako Guoda Vaitiekutė, Žinau, ką renku savanorė.
 

Deja politikams taip neatrodo - būtent prieš antrąjį rinkimų turą kandidatai parodė savo požiūrį į rinkėjus. Bent 15 apygardų II turo debatai neįvyks, nes juose dalyvauti politikai nepanoro.Pagrindinės nurodytos priežastys:

  • II ture turi begales individualių susitikimų su rinkėjais ir labai intensyvią darbotvarkę, o va debatuoti  kartu su kitu kandidatu į jų programą netelpa.
  • nedalyvaudami debatuose išlošia, nes pirmasis turas parodė, kad ir nediskutuodami su savo rinkėjais gali laimėti savo apygardoje, arba mieliau bendraus su savo rinkėjais akis į akį, o ne kartu su kitu oponentu.
  • Pasiūlius dalyvauti nuotoliniu būdu buvo tokių, kurie pareiškė neturintys nuosavo telefono ar kompiuterio, o turimi Seimo, esą neleidžia naudoti reikiamų programų. 
  • Siūlomomis debatų dienomis tvarkys savo automobilį.
  • Kai kurie kandidatai atskleidė, jog sprendimą nedalyvauti debatuose priėmė pasitarę su savo oponentu vienmandatėje apygardoje.
     

Deja, bet dalis kandidatų tiesiog vengė atsakyti į skambučius ir žinutes, tapo nepasiekiami sužinoję, kad yra kviečiami į debatus, vilkino laiką ir delsė atsakyti, o galiausiai užblokavo jaunų žmonių (savanorių) telefonų numerius, nors prieš pirmąjį rinkimų turą noriai bendravo ir dalyvavo diskusijose. Ko gero svarbu pabrėžti, kad tokių kandidatų pasitaikė beveik visose partijose.

 

Nepaisant kvietimų ir aktyvių jaunų žmonių, savanorių, pastangų, Žinau, ką renku debatai neįvyks:

  • Pilaitės-Karoliniškių (atsisakė Saulius Skvernelis), 
  • Centro-Žaliakalnio (atsisakė Gabrielius Landsbergis, Audronė Jankuvienė nepasiekiama), 
  • Kelmės-Šilalės (atsisakė Remigijus Žemaitaitis), 
  • Gargždų (atsisakė abu kandidatai - Rasa Petrauskienė ir Petras Gražulis), 
  • Vilkaviškio (atsisakė Algirdas Butkevičius), 
  • Deltuvos šiaurinės (atsisakė Sergejus Jovaiša, kuris nedalyvavo ir I turo debatuose), 
  • Marijampolės (atsisakė Dainius Gaižauskas), 
  • Mažeikių (atsisakė Laima Nagienė), 
  • Šilutės (atsisakė Zigmantas Balčytis), 
  • Sėlos vakarinės (Valdemaras Valkiūnas nepateikė atsakymo), 
  • Dzūkijos (Juozas Baublys nepateikė atsakymo ir nebekėlė telefono), 
  • Žiemgalos (atsisakė Liudas Jonaitis), 
  • Šiaulių krašto (atsisakė Kęstutis Masiulis), 
  • Mėguvos (atsisakė Raimundas Skritulskas, o Romandas Žiubrys nepateikė atsakymo)
  • Raseinių-Kėdainių (atsisakė abu kandidatai - Arvydas Nekrošius ir Vidmantas Merkliopas) apygardose. 
     

Dalyje vienmandačių apygardų Žinau, ką renku debatų neorganizuos dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos, o visus debatus, kurie įvyks rasite čia: www.fb.com/zinaukarenku 

 

Net ir ten kur debatai neįvyks, iniciatyva kviečia nepamiršti kandidatų per pirmąjį rinkimų turą duotų pažadų, kuriuos rasite čia: https://www.zinaukarenku.lt/rinkimai/kandidatai-i-seima/ Iniciatyvos savanoriai pažada stebėti kaip išrinktieji į Seimą tęsės duotus įsipareigojimus rinkėjams.
 

Tarp kandidatų įsipareigojimų galima rasti ir labai konkrečių darbų ir visiškų nesąmonių. O keletą atrinktų ir klausimų savanoriams sukėlusių pažadų galite pasižiūrėti čia: 


 

Vartotojo autentifikacija

Mes turime įsitikinti, kad Jūs esate tikras vartotojas, dėl to paprašysime susikurti paskyrą.
Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Registruotis

Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Prisijungti

El. paštas
Slaptažodis
Dar neturi paskyros?
El. paštas: info@zinaukarenku.lt
Telefonas: +370 616 26 387

Būk pirmas ir sužinok naujausias aktualijas!

Pagaminta: Ad Fingers