Mes naudojame slapukus siekdami pagerinti jūsų naršymo mūsų svetainėje patirtį, išanalizuoti mūsų svetainės srautą ir suprasti, iš kur ateina mūsų lankytojai. Susipažinti su privatumo ir slapukų politika galite čia.
Sutinku su būtinaisiais
Sutinku
Grįžti į tinklaraštį

4 patarimai: kaip užduoti gerą klausimą kandidatams?

Miglė Palujanskaitė bei Rugilė Andrejevskytė | 2024-04-26

Labas! Dažnai kyla rebusas, kaip užduoti gerą klausimą politikui. Jei ruošiesi #ŽinauKąRenku prezidento debatams ir svarstai užduoti klausimą kandidatams, tačiau bijai – esam pasiruošusios padėti. Turime Tau tips&trick’ą – tam, kad klausimas būtų geras, jis turi būti tinkamas rinkimams, aiškus, konkretus ir trumpas. O savo jėgas galėsi iškart išbandyti is mūsų internetinėje platformoje!


  1. Tinkamumas rinkimams

Pirmiausia prieš užduodant klausimą, vertėtų žinoti:  1) į kokį postą rinksime atstovą ar atstovus? 2) į kokius debatus einu aš? 3) kokios yra posto, į kurį renkame kandidatus,  galios?


Artimiausi debatai nusimato kandidatų į prezidentus. Ar verta žmogaus, siekiančio tapti Lietuvos prezidentu, klausti apie Kupišky sankryžoje neveikiantį šviesoforą? Prezidento pagrindinės galios yra susijusios su užsienio ir gynybos politika, aukštų pareigūnų, teisėjų skyrimu, vyriausybės formavimu, veto bei įstatymų iniciatyvos teise. 


Kodėl tai yra svarbu? Pirmiausia dėl to, kad kandidatai nesukurtų mums beprasmio lūkesčio, kad išrinkus jį ar ją prezidentu ar prezidente, bus įgyvendinta absoliučiai viskas: nuo veikiančių šviesoforų iki pakeltų mokytojų atlyginimų.


Kandidatų vertybinės pažiūros taip pat yra labai reikšmingas aspektas prieš kiekvienus rinkimus. Net jei prezidentas tiesiogiai negalės, pavyzdžiui, balsuoti dėl partnerystės įstatymo, tačiau vėliau galės pasirašyti arba vetuoti šį sprendimą. 


  1. Aiški tema

Formuluojant klausimą svarbu išsigryninti ir žinoti, kas mus domina. Kandidato pažiūros į imigraciją? Miglota kandidato praeitis? O galbūt įdomu, ar kandidatas išties moka vokiečių kalbą, kaip deklaruoja VRK anketoje? Rekomenduojame išsirinkti vieną labiausiai dominančią temą, nes kandidatai gali nesuprasti klausimo esmės ir nueiti šunkeliais, o Tu liksi be atsakymo.


  1. Konkretumas

Debatuose laikas bėga greitai, tad svarbu užduoti kuo konkretesnį klausimą. Jei Tave domina švietimo kokybė Lietuvoje, klausk konkrečiai apie skaudančią vietą. Pavyzdžiui, klausimą formuluok ne „ką manote apie tarpinius egzaminus 11-toje klasėje?“, o taip: „kaip keistumėte tarpinių egzaminų vykdymo tvarką 11-toje klasėje?“ Šiuo būdu sužinosi, ką kandidatas mano apie tarpinius egzaminus, ar jie yra reikalingi, kiek žino apie šią sferą, ką darytų kitaip. 


Jei kandidatas žada kalnus nuversti ir padaryti bet ką, kad išspręstų tavo problemą, rekomenduojame paklausti, kokiomis priemonėmis jis planuoja įgyvendinti savo viziją bei iš kokių pinigų bus finansuojami jo pažadai. 


  1. Trumpumas

Su konkretumu susijęs ir klausimo ilgis. Kadangi debatai trunka iki 2 val., o klausimų turi ne tik Tu, tad Tavo klausimas turėtų užtrukti iki 30 sekundžių, t. y. būti maždaug iki 2 sakinių. Venk pasakoti ilgų istorijų, nes ir kiti debatų dalyviai jau nekantrauja paimti mikrofoną! 


Štai ir viskas – tavo klausimas jau paruoštas būti užduotu kandidatams!


Lauksime tavęs su klausimų kraičiu gegužės 4 d. Lukiškių kalėjime ir mūsų platformoje!

 

Vartotojo autentifikacija

Mes turime įsitikinti, kad Jūs esate tikras vartotojas, dėl to paprašysime susikurti paskyrą.

Prisijungti su:

Google
Su el. paštu
Jau turi paskyrą?

Registruotis

Vardas
Pavardė
El. paštas
Slaptažodis
Pakartoti slaptažodį
Jau turi paskyrą?

Prisijungti

El. paštas
Slaptažodis
Dar neturi paskyros?
El. paštas: info@zinaukarenku.lt
Telefonas: +370 616 26 387

Būk pirmas ir sužinok naujausias aktualijas!

Pagaminta: Ad Fingers